Kluister

Kluister: Eenzaamheid in beeld

Beeldend kunstenaar en fotograaf Mo van Hal geeft tijdens de startconferentie van de Bossche Coalitie Erbij op donderdag 25 juni 2015 haar kijk op het thema eenzaamheid. Haar fotoboek ‘Kluister – twee eenzame levens’ verschijnt in dezelfde maand. Mo heeft zich voor dit boek verdiept in het leven van twee Rosmalense kluizenaars en deelt tijdens de conferentie haar ervaringen. Ook is er een kleine foto-expositie. Een gedeelte van de opbrengst van het boek doneert Mo aan Humanitas ter ondersteuning van projecten tegen eenzaamheid

Foto: Mo van Hal

In het boek ‘Kluister – twee eenzame levens’ portretteert Mo van Hal de levens van Henk en Peer uit Rosmalen. Hun levens zijn heel verschillend, maar vertonen één overeenkomst: ze leven als kluizenaars en hebben zich afgezonderd van de wereld om zich heen. Het boek schetst hun eenzame leven dat voor de buitenwereld verborgen bleef.
Mo: “Met mijn foto’s heb ik zeker niet willen inbreken in hun levenswijze, maar wil ik tonen hoe kluizenaars als Henk en Peer leven in een tijd die heeft stilgestaan. Dit zonder daar een oordeel over te vellen.” Het boek is te koop tijdens de startconferentie van de Bossche Coalitie Erbij, maar ook in diverse boekwinkels (waaronder Adr. Heinen, Den Bosch) en via www.kluister.com. Het boek kost € 25,-. [ISBN: 978.90.820937.2.8] UITVERKOCHT


Doodgereden kluizenaar Peer (97) had genoeg aan zijn koeien: ‘Droevig dat hij zo aan zijn einde is gekomen’
Mieske van Eck

MALISKAMP – Menselijk gezelschap boeide Peer Smulders niet zo. De verstokte kluizenaar boerde op de plek waar hij geboren was en leefde en werkte er tot zijn dood. De tijd leek geen vat op hem te krijgen. Moderniteiten als televisie gingen aan hem voorbij. Mobieltjes, internet, hij kon zonder. Jaar in jaar uit leefde hij hetzelfde leven, zijn eigen leven. Tot zaterdagmiddag een aanrijding hem op 97-jarige leeftijd fataal werd.

,,Heel droevig dat hij op deze manier aan zijn einde is gekomen. Ik hoop vurig dat hij op slag dood was, zonder nog te hoeven lijden”, zegt kunstenaar Mo van Hal, die in 2015 in haar boek Kluister in foto’s en tekst een beeld gaf van het leven van Peer Smulders. ,,Peer blijft altijd in mij; gek hè? Zoveel indruk als hij maakte en maakt op mij. Voor altijd in mijn hart klinkt cliché maar ik kan niet anders dan het hier toepassen.”